Prentenboek

Trouwe lezers van mijn blog weten het, ik ben bezig met een prentenboek. Inmiddels is er al het één en ander klaar. 3 Lijsjes spelen de hoofdrol in het boek. Verder heb ik een boom nodig en een oma beer. Een gebreide boom, dat heeft heel wat van mijn inventiviteit gevraagd, maar na een tijd proberen heb ik nu dan toch een boom in elkaar geknutseld. Vanmiddag heb ik eens wat geexperimenteerd met foto’s voor het boek, het zijn zeker nog niet de definitieve foto’s, waarschijnlijk worden die gemaakt door een professionele fotograaf. Het volgende is vandaag uit mijn camera gekomen

Klaar

In het najaar liet ik een kapotte harp zien. Hij was gevallen en de bovenkant was in tweeën. Ik  heb het bovenste deel van de harp helemaal vervangen, alles weer in elkaar gepast en nu is hij klaar, en hij speelt weer, Tets is blij, en ik ook, want een deel van een bestaande harp vervangen is haast nog lastiger dan een hele nieuwe harp maken.

Dit is een staatsie portret van de harp, zoals ik van alle harpen maak die ik bouw,

en hier zie je een detail van het ornament dat ik heb gesneden. Het is een distel, de nationale bloem van Schotland, waar dit soort keltische harpen oorspronkelijk werden gebruikt.

Tot slot kun je hier ook nog zien en horen dat hij het echt weer doet (excuses voor de matige kwaliteit van het filmpje)

berichtjes over de reparatie van de harp vind je

Oogjes borduren

Wie wel eens een patroon van mij heeft gebreid, weet dat ik altijd adviseer om voor kleine kinderen de oogjes te borduren, zodat er geen gevaarlijke knopen of kralen op de knuffel zitten. De Lijs hierboven heeft geborduurde ogen, en in dit logje laat ik zien hoe ik deze oogjes heb geborduurd. Als je goed kijkt, zie je dat de ogen wat verzonken liggen in het gezicht. Dat is belangrijk, op die manier geef je het hele gezicht de juiste vorm.

Neem een lange stevige draad, doe die in een naald en steek achter de averechte steek in het gezicht langs.

Haal de draad nu uit de naald, neem beide uiteinden bij elkaar en steek ze samen door de naald.

Steek de naald dwars door de kop heen naar de nek en trek de draad aan.

Neem nog een draad en doe hetzelfde voor het andere oog. Zorg dat de 2e draad in de nek door dezelfde steek naar buiten komt als de eerste.

Knoop de draden van beide ogen met een enkele glijdende knoop aan elkaar. Kijk Lijs aan, en trek de knoop wat strakker zodat er “oogkassen” ontstaan. Als je tevreden bent over de vorm van het gezicht, leg je een extra knoop in de draden, zodat ze niet meer los kunnen gaan. Doe alle uiteinden van de draden door een naald en steek ze door de steek waardoor ze naar buiten komen weer naar binnen in het lijf. Het knoopje verdwijnt in het breiwerk.

Nu kunnen we ogen borduren in de oogkassen. Neem een dunne, donkere, liefst glanzende draad en doe hem door de naald. Steek achter de averechte steek (die nu diep in de oogkas ligt) langs. Haal de draad uit de naald, leg beide uiteinden naast elkaar en doe ze samen door de naald.

Trek de draad aan, je borduurt verder met dubbele draad.

Maak 1 horizontaal steekje.

Draai Lijs een kwartslag en maak 2 verticale steekjes om het eerste steekje heen. Zorg ervoor dat beide steekjes netjes naast elkaar liggen.

Maak nu 3 horizontale om de vorige2 steekjes heen, zorg er weer voor dat de steekjes netjes naast elkaar liggen. Daarna komen 4 verticale, en 5 horizontale steekjes, enz. Ga door tot je een mooi bol oogje hebt.