Vera

Vera zit wat dromerig te genieten van het ochtendzonnetje,
langs een gracht in Delft.

Nog even rust, even zitten, want zo meteen moet ook zij op reis, op de fiets. Kijk een aap vindt zo’n fietstocht reuze leuk en spannend, maar Vera, zij blijft liever nog lekker even zitten.

Vera gaat naar Nieuwpoort, naar de Schapenkop.  Dat is zo’n winkel, een begrip in breiminnend Nederland. Ik ben er dan ook trots op dat ik deze winkel kan toevoegen aan de verkooppunten van mijn patronen.  Als je in de buurt bent, dan moet je er nodig eens heen gaan, als het niet voor de patronen is, dan toch in ieder geval voor de prachtige garens en quiltstoffen.

Vera kijkt terug op een enerverende dag, maar nu ligt ze vast lekker te slapen in een bedje van zachte bolletjes wol in de winkel in Nieuwpoort.

Bloementas

Ja, alweer een tas. Ik blijf het leuk vinden om te spelen met zeshoeken en vijfhoeken. Bij deze tas ben ik afgeweken van de basis vorm van een voetbal; ik heb meer zeshoeken toegevoegd, en toch blijft het een bolvorm.

Door zeshoeken in één kleur   te groeperen rond een vijfhoek, ontstaan er bloemen. Deze tas bestaat uit 10 bloemen die zo in elkaar grijpen dat ze samen een ronde tas vormen.

Zo zag de tas er uit toen ik klaar was met breien. Het is een hele grote tas en bij het vilten van de vorige grote  tas in de wasmachine, had ik gemerkt dat een grote tas toch behoorlijk verfomfaaid uit de wasmachine komt. Nu komt dat met een beetje rekken en trekken wel weer goed, maar deze keer wilde ik proberen om de tas gelijk naar een mooie ronde vorm te vervilten.

Ik heb de tas gevuld met een half opgeblazen strandbal; door de omgezoomde randen heb ik een niet-viltend koord getrokken en daarmee heb ik de ingang van de tas dicht getrokken, zodat de strandbal in de wasmachine niet uit de tas kon.

Na de eerste keer wassen, bleek dat ik toch te veel lucht in de strandbal had geblazen, de tas was nog niet voldoende gekrompen. Wat lucht eruit en nog een keer wassen en kijk::

De tas sluit prachtig aan rond de bal en is mooi in vorm vervilt.

De strandbal ligt in de kast te wachten op de volgende tas.

Aap op de fiets

Hij voelt al even aan die mooie stoere fiets, deze Jacobus, want vandaag mag hij op pad, op deze blitse fiets.

Eerst wordt de kaart van alle kanten goed bestudeerd, want je moet de weg natuurlijk niet kwijt raken. Ze gaan helemaal van Delft naar Amstelveen.

Deze aap is gebreid door mijn dochter Anna, die meewerkt in mijn bedrijf, en hij is voor Averecht in Amstelveen. Daar gaat hij, zoals zo veel apen door het land, reclame maken voor zijn eigen patroon, in die mooie winkel van Jolanda.

En als Jacobus de route dan goed in zijn hoofd heeft geprent, dan gaan ze op weg, Anna fietst, en Jacobus wijst de weg.

Ik heb inmiddels vernomen dat Jacobus in goede orde op zijn bestemming is aangekomen.

Nee, dit is niet de dochter die de Alpe ‘d Huez op is geklommen, ik heb 2 van deze fietscoureurs.

Tas

Alweer een tas, ik ben er helemaal mee bezig, dus ik heb op dit moment niet veel anders om te laten zien.

Ik probeer van alles uit; verschillende maten, kleuren en composities van van de vlakken.

Verder denk ik erover na hoe ik van dit alles een mooi patroon kan maken, en welke variaties er allemaal in het patroon komen.

Op dit moment ben ik hier mee bezig, heel fleurig en het wordt een echt grote tas. Soms  begrijp ik mezelf niet helemaal, ik kan heel lang bezig zijn met hetzelfde en het dan ook nog echt leuk en spannend vinden.

Met mijn hoofd in de voetbal

Ik zit helemaal met mijn hoofd in de voetbal,  nee niet in het voetbal, daar ver weg in Polen en zo, daar heb ik niet zo veel mee, nee in breiwerk, gebaseerd op het concept van een voetbal, heel eenvoudig, zoals hierboven, wordt het een bal.

Tassen worden het, Bucky Bags,  in allerlei variaties, de ideeën buitelen veel sneller door mijn hoofd dan mijn handen kunnen breien.

Er zijn er nog een paar in de maak.

Soms zit zelfs letterlijk met mijn hoofd in de voetbal, het ontwerp leent zich voor als muts:
Eerder al liet ik jullie de bucky beanie zien, een muts die op dit concept  is gebaseerd.

Er zijn er nit zo veel van gebreid, geen wonder dat ze gisteren hebben verloren, aan deze meneer lag het in ieder geval niet