Karel en Suusje

D gedrukte patronen van konijn Karel zijn bijna op en dus zijn wij – mijn dochter Anna en ik – aan het werk, druk met het voorbereiden van een nieuwe uitgave. Op dit patroon komen Karel en Suusje met broek en jurk, dat kan goed, want ze delen hetzelfde lijf en passen dus in elkaars kleding.  Bij elkaar wordt het een heel boekwerk, 20 pagina’s met veel ruimte voor mooie en instructieve foto’s

De foto’s voor het patroon van Karel heb ik ooit in het Roessingh gemaakt en daar waren de omstandigheden verre van optimaal; ik heb nu allemaal mooie nieuwe foto’s gemaakt. En ondertussen brei ik allerlei konijnen en muizen met kleding.

Op de foto zie je dat niet goed, maar deze 2 zijn erg klein, gebreid met sokkenwol op naalden 2.

Ze zijn gebreid van Schoppel zauberbal 4-draads in de kleur Flussbett crazy.

Een staart voor Joris

Ik had het hier al een keer laten, Joris met een staart. In dit logje vind je het patroon voor de staart van Joris.
De staart bestaat uit een staart met een soort pluim en die pluim lijkt erg op de puntenkroon op het hoofd van Joris, maar dan veel kleiner natuurlijk. We hebben dus het lange stuk, laat ik dat maar gewoon de staart noemen, dan een krans van 5 puntjes, en tot slot een eindpunt.
De gebruikte afkortingen zijn gelijk aan die in het patroon van Joris.

Ik heb de staart aan een Joris die nog niet gevuld was gebreid. Je kunt hem ook aan een Joris die al lang klaar is maken. Als je het lastig vindt om te werken met de hele knuffel aan je breinaalden, brei dan de staart los en naai hem later aan de knuffel.

Neem achterop het lijf, op de plaats waarde staart moet komen 6 steken op in 2 rijtjes van 3. Ga rond breien over deze 6 steken. Meerder elke 3e toer 1 steek, tot er 12 steken zijn. Brei nog 1 toer en meerder in die toer verspreid 3 steken.  Er zijn nu 15 steken.

Zet, beginnend bij de eerste steek na de werkdraad, 12 steken op een draad. De 3 steken die nog op de draad staan vormen het begin van het eerste puntje.

Zet aansluitend 9 steken op en brei rond als volgt:

 1. r12
 2. r12
 3. [r2 s]3x
 4. r9
 5. [r1 s]3x
 6. r6

Knip de draad af, rijg de steken op de draad , trek aan en hecht af.

Zet voor het 2e puntje 6 steken op, en brei aansluitend eerst 3 steken langs de staart en dan 3 steken langs het eertse puntje. Kijk goed op de foto welke steken je op moet nemen. Brei daarna het 2e puntje gelijk aan het eerste.  Brei een 3e en 4e puntje op dezelfde manier.
Het 5e puntje komt tussen 1 en 4. Zet 3 steken op en neem vervolgens langs het 1e puntje, de staart en het 4e puntje elk 3 steken op. Brei hierop een puntje. Het is handig om nu zo veel mogelijk de draadjes af te hechten, later kun je er niet goed meer bij. Vul de 5 puntjes elk met een plukje vulling, of – zoals ik vaak doe – met de uiteinden van de afgehechte draden.
Neem rondom, langs elk van de 5 puntjes 3 steken op, in het totaal 15 steken. Over deze 15steken brei je de laatste punt van de staart als volgt:
 1. r15
 2. r15
 3. [r3 s] 3x
 4. r12
 5. [r2 s]3x
 6. r9
 7. [r1 s]3x
 8. r6

Knip de draad af en rijg de steken op een draad, trek nog niet aan. Vul eerst de laatste punt van de staart. Gebruik eventueel de achterkant van een potlood om de vulling erin te duwen. Trek nu de draad aan en hecht af.

Deze Joris gaat morgen op reis naar de Wolberg in Geffen (Noord-Brabant). Een leuk winkel met enthousiaste en hulpvaardige mensen. Er is ook een breicafé en je kunt er vanaf september een cursus breien volgen. Last, but not least, mijn patronen zijn er in gedrukte vorm te koop.


Knoop

Anna is hier dit weekend, met haar nieuwe Joris met broek, maar zonder knoop aan de broek. En dus neemt Joris een kijkje in de knopendoos.

 “Zo kan  ik het toch beter zien”.

“Ik heb nu wel een knoop aan mijn broek, maar ik wil ook nog een staart en er hangt ook nog een draadje aan mijn broek.”
De broek van Joris is gebreid volgens het patroon van de broek van Jacobus.

Het patroontje voor de staart van Joris staat voor deze week op de planning.

Joris is gebreid van Schoppel Osiris. Je kunt dit garen bij mij kopen, effen bolletjes van 50 gram kosten € 3,50, veelkleurige bolletjes kosten € 3,95. Voor Joris met broek heb je van elk 1 bolletje nodig.

Potjes – reprise

Het is vast wel opgevallen, vorige week was ik aan het pottenbakken.
Ik deed dat in Frankrijk.

Zondag vertrok ik van huis, en na 500 km, richting Noord-Oost Frankrijk kwam ik aan in Vannecourt.

Vannecourt is zo’n slaperig Frans dorpje, er wonen rond de 100 mensen. Vlakbij het dorpsplein staat deze boerderij, waar Bo Filarsky en Annetje de kleischool hebben.De kleischool verzorgt vakantieweken rondom het thema pottenbakken.

Ik stap een wondere wereld binnen.

Ik slaap in het ezelstalletje.  Ik pak mijn spullen een beetje uit. 
Er zijn deze week 11 gasten. Om 7 uur gaan we eten, Annetje heeft een heerlijke maaltijd bereid, het is lekker weer, we kunnen buiten eten.

De kleischool is een geöliede machine, Bo geeft les in pottenbakken, Annetje verzorgt het eten en samen zorgen ze er voor dat alles, maar dan ook alles gladjes verloopt. Als gast is je enige zorg dat je potjes mooi worden en dat je geniet van het heerlijke eten dat Annetje overvloedig en in alle soorten (gewoon, vegetarisch, zonder kaas, alleen groente)  voor ons bereidt.

Morgen, maandag, gaan we beginnen, ik kan niet wachten.

Na een lekker en uitgebreid ontbijt, gaan we naar het atelier.  Bo legt uit, wij proberen, ik heb nog nooit aan een draaischijf gezeten, maar, wonder boven wonder heb ik na een ochtendje werken een paar potjes.

De hele week ben ik ondergedompeld (figuurlijk dan) in een wereld van klei en glazuur en geniet ik van de rust, de stilte, van nergens over nadenken, van het heerlijke eten, van wandelingen met mijn mede-pottenbakkers, van alleen ergens zitten breien (dat gaat natuurlijk door),  van inspirerende gesprekken met mijn mede-cursisten, nou ja, van alles.

De potjes, die hebben jullie in mijn vorige logjes kunnen zien. Eentje verdient speciale aandacht, mijn wollebollepotje.

“Ga je ook een yarn-bowl maken”,  vragen sommigen in mijn breiclub. Ik houd niet zo van al dat engels en dus maak ik een wollebollepotje.

Hier kan een bol wol in, het draadje gaat door de opening en de bol kan afrollen zonder dat hij weg rolt. Mijn pot werkt geweldig, sinds deze pot afgelopen vrijdag uit de RAKU-stook kwam, heb ik niet meer gebreid zonder deze pot.

En dan is het zaterdag, alle potjes zijn gebakken, de week is voorbij. Alles ingepakt, een tiental mooie schone potjes rijker vertrek ik. De kledderige kleiresten, het stof, de as van de RAKU-stook, de morsige emmertjes met glazuurresten, en alle andere zooi blijft lekker in Frankrijk.

Ik kan nog niet gelijk afscheid nemen. Nog even een foto van die ene perfekte roos die voor het atelier staat.

 Ik rijd nog even rond over kleine weggetjes, door de dorpjes in de omgeving, met van die karakteristieke huizen met geraniums.

Nog een grand café au lait op een terrasje in een naburig stadje en daarna zit er niks anders op.
De tom-tom op thuis en de snelweg op.

Maar, volgend jaar ga ik vast weer, en als je zin hebt in een lekker creatief weekje weg, kan ik je dat van harte aanbevelen.