De handwerkbeurs in Rotterdam

Afgelopen weekend was ik op de handwerkbeurs in Rotterdam, voor het eerst met een eigen stand waar ik patronen, prentenboeken en wol heb verkocht.

De beurs was in alle opzichten super. Het was super veel werk om voor te bereiden, maar ik heb er veel van geleerd, en de volgende keer (ik heb al gereserveerd voor Zwolle) gaat dat beter. Het was super leuk, super druk, en nu ben ik super moe, maar even voldaan.

 En voor de samenwerking met mijn dochter Anna heb ik maar één woord superdesuper,  en wat is het leuk om een dochter te hebben die net zo enthousiast kan worden als ik over een bolletje wol en kan fantaseren over al het moois dat ervan te maken is. Gelukkig vond Anna het ook leuk, ook in Zwolle is ze weer van de partij.

 

Behalve veel patronen en wol, verkocht ik prentenboeken, en breipakketten om de figuren uit het prentenboek te maken.  Hier vroeg ik jullie advies, hoeveel van die pakketten zou ik kunnen verkopen. De schattingen waren wild en liepen nogal uiteen,  33 schattingen variërend van 15 tot 300, met een gemiddelde van 83. Mijn veronderstelling was dat dit gemiddelde een goede schatting zou zijn van het aantal pakketten dat ik kon verkopen.  Ik heb voor veel minder dan die 83 pakketten wol meegenomen, 83 pakketten is een volume aan wol dat ik zelfs in 2 keer rijden niet in mijn kleine autootje gepropt zou kunnen krijgen. Dat was maar goed ook, want uiteindelijk heb ik nog geen 10 van die pakketten verkocht.

Niet, dat ik slecht heb verkocht, in tegendeel, mijn omzet oversteeg alle verwachtingen, echter behalve de pakketten voor de grote Jacobus, lag er zo veel meer op mijn kraam, voor veel mensen bijna te veel om uit te kiezen.

Toch heb ik nog eens naar al die getallen gekeken (eens een wetenschapper, altijd een wetenschapper, niet waar?)  en ben tot de volgende conclusie gekomen: Ik heb jullie de verkeerde vraag gesteld, heb er niet bij verteld dat ik naast die pakketten nog veel meer moois in de verkoop had. Ik heb uitgerekend hoeveel pakketten ik verkocht zou hebben als mijn hele omzet aan wol niet verspreid zou zijn over van al het moois, maar uitgegeven zou zijn aan alleen die pakketten, en toen kwam ik uit op 86 pakketten, en dat ligt toch verrassend dicht bij die 83 uit de schattingen.

Lief

Vinden jullie mij nu niet lief, met mijn jurkje en en mooi bloemetje in mijn oor?
Ik ben een Lijs, best wel een grote, maar omdat Lijs ongeveer net zo groot is als Jacobus en Saar, pas ik in het jurkje van Saar en daar ben ik blij mee, zie ik er ook mooi uit.

 
Lijs is gebreid van Schoppel Osiris, het garen dat ik al eerder onder de naam snoepkleurtjes heb laten zien. Het hoofd en lijf is gebreid van dubbele draad, 1 draad zeegroen, en 1 draad beige. de beentjes zijn gebreid van 2 draden zeegroen en het jurkje in een bijpassend veel kleurig garen.
 
Ook dit garen neem ik mee naar de handwerkbeurs, in heel veel kleurtjes.

Advies gevraagd

 

Tja, daar zit Jacobus, helemaal verdiept in zijn eigen boek, precies de Jacobus uit het boek, hetzelfde garen, dezelfde kleurverdeling, het lijkt wel of hij in de spiegel kijkt.

Lieve lezers, ik heb jullie advies nodig. Aan het eind van de maand heb ik een stand op de handwerkbeurs in Rotterdam. In 2011 waren er 6250 bezoekers op de beurs, en de verwachting is dat er dit jaar minstens zo veel komen. Op de beurs verkoop ik patronen, prentenboeken en garens, onder meer  een garenpakket voor de Jacobus uit het boek. Het wordt een grote Jacobus, van 60 cm lang en hij wordt gebreid van mooie wol. Het garenpakket kost € 29,95. Nu moet ik besluiten voor hoeveel pakketten ik wol zal inkopen. Kijk, wil niet na 1 dag door alle wol heen zijn, maar ik wil ook niet de rest van mijn leven deze Jacobussen breien omdat ik veel te veel wol over heb.

Ik wil jullie vragen om nu – niet naar de andere reacties kijken – een schatting te maken van het aantal pakketten dat ik kan verkopen, en dat als reactie op dit bericht aan mij te laten weten.

Ik heb een keer gehoord, dat dit soort schattingen heel ver uitelkaar kunnen liggen, maar dat het gemiddelde van de mening van “iedereen” soms verrassend dicht bij de waarheid zit.

Overigens, als je van plan bent om naar de beurs te gaan, en je wilt zeker weten dat ik nog een pakket heb, dan kun je er eentje bestellen, die houd ik dan voor je vast.

Nog een nieuw patroon

 De patronen van de broek en de jurk van Jacobus en Saar zijn natuurlijk al een tijdje in omloop.  Toch zijn we er weer mee bezig gegaan. De jurk en de broek komen samen op een patroon en het onderbroekje van Saar komt daar ook op. Ook zal er een gedrukte versie van dit patroon komen. Het is de bedoeling dat ook dit patroon op de handwerkbeurs in Rotterdam beschikbaar zal zijn.

De jurk en het onderbroekje komen in 2 maten op het patroon. Eén maat voor kleine aapjes, zij kunnen een jurkje aan dat is gebreid van garen van dezelfde dikte als waar ze zelf van zijn gebreid.

En een maat voor grotere apenmeisjes, die toch wel graag een verfijnder jurkje dragen, dus van dunner garen dan waarvan ze zelf zijn gebreid.

Het broekje is er in 2 uitvoeringen: een echt onderbroekje met korte pijpjes,

maar een legging die net onder het jurkje uit komt staat natuurlijk ook wel erg eigenwijs.