Geduld is een schone zaak

“Je stelt ons geduld wel op de proef”,  hoor ik de laatste tijd regelmatig in het commentaar op mijn weblog en mijn facebook,  en in mailtjes.  Nu begrijp ik natuurlijk dat jullie niet kunnen wachten om te beginnen aan zo’n lieve poes,  maar toch blijf ik jullie geduld nog een tijdje op de proef stellen.

Het patroon verschijnt op donderdag 13 februari 2014 om 10 uur,  dat is bij het begin van de handwerkbeurs in Zwolle.  Ik heb mezelf heel bewust veel ruimte gegeven om dit patroon te schrijven,  uit te werken,  te verfijnen,  en uitgebreid te laten testen. 
Bij alle eerdere patronen heb ik me laten leiden door de druk van de –  door mij natuurlijk heel erg gewaardeerde –  breihonger van mijn klanten.  Echter,  werken onder druk gaat slecht,  ik kan daar gewoon niet tegen.

Werken zonder tijdsdruk geeft ruimte aan mijn creativiteit:  Zo heeft poes Mies inmiddels een vriendje gekregen:  hond Kees.  Kees heeft hetzelfde lijf als Mies,  maar zijn eigen kop, staart, en voeten.  Ze komen samen op één patroon.

Werken zonder tijdsdruk geeft mij de ruimte om het patroon uitgebreid te laten testen,  zodat er hopelijk geen fouten in staan.  In het verleden is het voorgekomen dat ik een patroon liet drukken terwijl er nog een fout in stond,  vervelend voor mijn klanten,  maar zeker zo vervelend voor mij:  ik moet dan in 1000 patronen een inlegvelletje leggen,  en echt,  1000 is meer dan je denkt.

Er wordt hier hard gewerkt,  en ik hoop dat jullie kunnen wachten tot februari om dit lieve stel te breien.
Mensen die dat nog niet weten maakt ik attent op mijn facebook,  daar zet ik zeer regelmatig een nieuw fotootje op,  meestal zonder enig commentaar

Breicruise naar Ierland, Schotland, de Shetlanden, en Noorwegen, augustus 2014

Zoals ik in mijn vorige mailtje al heb gezegd, ga ik komend jaar weer op breicruise. Dit keer start de reis in Rotterdam op 16 augustus 2014.  Vervolgens varen we naar Ierland,  Shotland,  de Shetlandeilenden,  Noorwegen,  en op 30 augustus zijn we weer terug in Rotterdam.

Op deze cruise is Chris Bylsma aanwezig als docent.  Zij zal op deze cruise workshops geven over allerlei aspecten van het kabelwerk, dat zo typisch is voor breiwerk uit Ierland en Schotland.
 Ik ga ook mee en zal ook les geven,  maar ik ben nog met Melissa van craftcruises in overleg over de vorm waarin we mijn lessen gaan gieten. Ik heb gehoord dat de cruise al aardig vol begint te raken, zodat een extra docent welkom is.  In ieder geval zal ik van alles kunnen vertellen over mijn werk waarvoor in de patronen geen plaats is.  Details volgen later.

Mochten er Nederlandse breisters aan boord zijn, die de lessen van Chris graag volgen,  maar niet voldoende zeker zijn van hun Engels, dan kan ik hen in ieder geval helpen tijdens de lessen van Chris.

Uitgebreide informatie over de cruise – in het Engels – vind je hier.

Het volgende staat in ieder geval op het programma:

Een Ierse high tea in de Constant knitter yarn shop in Dublin. Melissa kondigt de komst van de breicruise ruim van te voren aan bij de winkels,  en meestal is er in de winkel dan ook wat speciaals te beleven,  hier dus een high tea.

Een bezoek aan het Skye Shilasdair dye-house in Schotland.

Een bezoek aan Bergen in Noorwegen;  hier vind je winkels waar ze noorse garens verkopen en ook de echte Noorse trui van Dale.

Maar daarnaast:  Wat vind je ervan om je 2 weken lang niet druk te hoeven maken over wat je moet eten en welke boodschappen er moeten komen;  op het cruiseschip staat alles voortdurend voor je klaar.

’s Avonds,  na een dag aan de wal en aansluitend een lekker gezamenlijk diner op de boot,  bewonderen we welke schatten elk van de mensen van de breigroep heeft bemachtigd.

 

 

Je kunt deze reis boeken via de site van craftcruises.  Je kunt ook contact met mij opnemen,  stuur in dat geval een email naar zijmaakthet@gmail.com.

Breivakantie op een cruiseschip

Ik heb afgelopen zomer een hele bijzondere vakantie gehad.  Ik had een breivakantie op een cruiseschip. Het geheel werd georganiseerd door een Amerikaanse organisatie,  craftcruises. Het idee: craftcruises boekt voor een aantal breiminnenden (50 in dit geval) een vakantie op een cruiseschip van Holland America Line.  Op de dagen op zee zijn er breiworkshops en lessen gegeven door een docent van craftcruises en in de havens die het schip aandoet zijn er speciale uitjes die de breiende mens zeer kan waarderen.

Mijn cruise vertrok vanuit Amsterdam,  ging naar het Noorden,  om Denenmarken heen,  door de Oostzee naar St. Petersburg en weer terug,  met stops in Rostock,  Helsinki, St Petersburg,  Tallinn,  Stockholm,  Kopenhagen,  en terug naar Amsterdam,  totaal 12 dagen.

Tijdens deze reis waren er 4 dagen op zee.  Op de andere dagen kwamen we vroeg in de ochtend aan in een haven en vertrokken laat in de middag weer. Terwijl wij daarna genieten van een heerlijke maaltijd aan boord,  in de avond lekker buiten zitten te breien en kletsen,  en heerlijk slapen in een lekker bed,  vaart het schip naar de volgende haven, waar je dan de volgende ochtend vroeg aankomt.

Craftcruises kondigt de komst van een groep wolfanaten aan bij de lokale wolwinkels,  en die zorgen voor voldoende voorraad en organiseren vaak ook wat speciaals.

In Helsinki stond Leena op de markt met haar zeer special garen.  Het is mooi Fins garen dat zij allemaal zelf heeft geverfd met planten en paddestoelen. Ik denk dat de helft van haar jaaromzet op deze dag valt.

 
 
Ik kocht bij haar deze set voor wanten. Op de boot begon ik eraan,  maar nu, weer thuis,  trekken de knuffels toch harder. Het garen is meer dan prachtig,  misschien moet ik er een draakje van breien.
 
 
 
St Petersburg is een mooie stad,  beetje vergane glorie,  maar nog genoeg echte. Op breigebied is er niet veel te beleven. Toch vind ik het erg leuk dat ik er ben geweest.
 
 

Tallinn,  het mooiste stadje van de cruise,  en wat een breiwerk,  geweldige garens.
 
 

 
We kregen er een schitterende uiteenzetting over Ests breiwerk.
 
 
 
 
En we zitten lekker te breien in de zon.
 
Tijdens deze cruise leerde ik mijn medecruisegenoten goed kennen,  eenzelfde hobby verbindt mensen, hoe verschillend ze misschien ook zijn.
 
Tijdens deze cruise leerde ik Anna Zilboorg kennen,  Zij was docent op deze cruise.
 
 
Hoewel ik een vrij ervaren en behendig breister ben,  heb ik van alles van haar geleerd,  ze heeft een leuke kijk op het ambacht breien,  daar schrijf ik apart nog wel eens een logje over.
 
Toen we na 12 dagen (wat hebben we veel gezien en gedaan in die tijd) weer terug kwamen in Amsterdam, had ik het gevoel of ik vanuit een sprookje zo weer in de echte wereld plonsde,  het kostte een paar dagen om af te kicken.
 
Met mijn deelname aan deze cruise had ik een dubbele agenda,  behalve een leuke en luxe vakantie,  wilde ik ook proberen om zelfs docent bij craftcruises te worden en dat is gelukt.  In 2014 zal ik op een cruise naar Ierland, Schotland,  De shetlandeilenden, en Noorwegen les geven op de cruise. Daarover zal ik morgen een logje schrijven.