Magic loop breien

Al mijn ontwerpen worden in het rond gebreid en dat kan op 2 manier: op 4 of 5 naalden,  de techniek die de ouderen onder ons (en ik dus ook) vroeger op school hebben geleerd of op een rondbreinaald.  Voor mijn knuffels staan er vaak weinig steken op een naald,  en hoe doe je dat nu,  het past met geen mogelijkheid op een rondbreinaald.  Dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld,  en daarom hier maar eens een logje over magic loop breien.

De truc die je gebruikt heet dus magic loop. Ik heb wel eens een handleiding geschreven,  die vind je hier. Er is ook een filmpje, dat vind je hier.
Om het magic loop breien soepel te laten verlopen moet je een goede rondbreinaald gebruik.  Een goede rondbreinaald heeft een rechte naaldjes (zonder knik aan het eind)  een soepele kabel en een gladde overgang van de kabel naar de naaldjes.  Naalden van het in Nederland meest algemene merk,  Prymm,  voldoen aan geen van deze eisen,  ga alsjeblieft niet proberen om magic loop te breien op een Prymm rondbreinaald,  het wordt zeker één grote frustratie.
Er zijn vele goede merken in de handel,  ik noem Addi, Knitpro en natuurlijk Hiyahiya,  het merk waarvan de miniatuur naaldjes in mijn webshop te koop zijn.

 

 

Aan het eind van de naald doe je telkens het volgende:  je trekt de naald uit de steken die net zijn gebreid,  en je duwt de andere naald in de steken die nu aan de beurt zijn om gebreid te worden.  Iedereen die ervaring heeft met het magic loop breien kent het:  de steken zitten strak op de naald en ondanks je breinaald van geweldige kwaliteit is het lastig om de naald in de steken te duwen.
Zorg er in ieder geval voor dat je eerst de naald door trekt en pas daarna de andere er in duwt,  dat scheelt echt.  Er is echter nog een oplossing.
Een rondbreinaald heeft 2 punten,  maar omdat je in het rond breit,  brei je de hele tijd met de ene punt (de punt met de rode stip in mijn foto’s) de andere punt wordt telkens in de steken geduwd,  daar brei je de steken vanaf.  De naald waarmee je breit bepaalt hoe groot de steken worden.
Als je nu breit met een rondbreinaald met verwisselbare punten,  dan kun je aan de linkerkant (blauwe stip) een dunnere punt gebruiken dan aan de rechterkant,  die dunnere punt schuift een stuk gemakkelijker in de steken dan een dikkere. Deze optie kun je natuurlijk niet gebruiken als je met een vaste rondbreinaald werkt. Een verwisselbare rondbreiset is een super investering als je veel breit.
Op de foto’s in dit verhaaltje zie je een verwisselbare naald van het merk knitpro.
Tegenwoordig ben ik helemaal in de hiyahiya,  ik ben erg blij met de set verwisselbare naalden die hiyahiya in de handel heeft. Je vindt deze set in mijn webwinkel onder accessoires.

Beurzen enzo

 
Dit is Lijs die net doet of ze een schaapje is.

Over ruim 3 weken is de handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle.  Ik heb daar een stand en dus kan iedereen daar de knuffels in levende lijve komen bewonderen,  en om inspiratie op te doen voor knuffels om zelf te gaan breien.  Ik ben al aan het nadenken over wat er allemaal gedaan moet worden. 

Ik leg de laatste hand aan het patroon van poes en hond,  komende week moet het naar de drukker,  zodat het op tijd klaar is en op de eerste beursdag voor het eerst in de verkoop kan gaan.
Daarnaast zorg ik ervoor dat alle voorraden garens op pijl zijn,  best lastig,  het is moeilijk om te voorspellen welke garens er op de komende beurs favoriet zullen zijn.
 
 
Zijmaakhet is sinds januari 2011 een bedrijf,  de knuffels en ik gaan dus het 4e jaar in.  Sinds het begin zijn we enorm gegroeid,  zo zeer dat het mij zo nu en dan wat veel wordt.
 
Ik heb daarom besloten dat we dit jaar alleen naar de handwerkbeurzen gaan,  in februari in Zwolle,  en in oktober in Rijswijk; alle andere beurzen en markten slaan we over,  ik ben dus niet op de breidagen in maart in Amersfoort.
 

 


Ik verheug me erop om het na de beurs in Zwolle wat rustiger te hebben, zodat ik,  net als het beertje hierboven, de tijd zal hebben om te genieten van het lentezonnetje.
En, om te werken aan een nieuw ontwerp,  dat al heel wat plaats inneemt in mijn hoofd.

Wol?? of toch iets anders

Vaak wordt mij de vraag gesteld of wol wel een geschikte garensoort is om knuffels van te breien.  Het moge duidelijk zijn:  Ik vind van wel, veel van de knuffels die ik op deze site laat zien, zijn van wol gebreid,  maar ik kan me voorstellen dat sommigen daar toch aan twijfelen.
In dit logje wil ik iets vertellen over de praktische voor en nadelen van wol en andere garens.
Op de foto’s in dit verhaal zie je een wel heel mooi alternatief: een moeder aap van katoen met linnen en een jurk en kindje van katoen met zijde. Het kindje aap heeft magneetjes in de handjes en voetjes en kan zich zo op allerlei manieren aan de moeder vastklemmen. Materiaal voor dit stel is vanaf vandaag te koop in mijn webwinkel.

Wat mij betreft is het grote voordeel van wollen garens dat er in de wol vezel een heel klein beetje rek zit.  Hierdoor breit wol prettig,  het zit minder snel heel strak op de naalden,  en het breiwerk wordt regelmatiger.  Door de structuur van de wol houdt het breiwerk ook beter zijn vorm;  het lubbert niet zo snel en daardoor hebben knuffels die gebreid zijn van wol de meest karakteristieke vormen.  En verder,  wol absorbeert de kleur die eraan wordt toegevoegd en sluit het als het ware op tussen de schubben,  goed geverfde wol geeft veel minder af dan andere vezels en heeft vaak een meer intense kleur.

Tot zo ver de voordelen van wol. Wat zijn dan de nadelen:
–  Wol kriebelt,  vinden sommige mensen.  Of dat zo is,  is heel persoonlijk en het hangt af van de soort wol die je koopt.  Er is wol die heel erg kriebelt,  ik herinner me dat van vroeger,  maar tegenwoordig zijn er ook heel veel mooie gladde, zachte wolsoorten op de markt.  Bovendien is de een gevoeliger voor de kriebel van wol dan de ander. Sommigen zijn allergisch voor wol, zij kunnen absoluut geen wol verdragen,  en een kind dat allergisch is voor wol doe je geen plezier met een wollen knuffel,  hoe mooi en glad de wol ook is. Aan de andere kant weet ik dat heel wat kinderen van vrienden van mij erg gelukkig zijn met hun wollen knuffel,  vaak van door mij zelf gesponnen wol.
– Je kunt wol niet goed wassen.  Een knuffel voor een klein kind wil je kunnen wassen – de kinderen zelf vinden echter vaak van niet.  Een knuffel die je breit van superwash wol (kijk op het etiket) kan gewoon in de wasmachine. De meeste sokkenwol is superwash,  maar er zijn ook andere wollen garens die gewoon gewassen kunnen worden.  De mooiste wolsoorten zijn dan vaak natuurlijk weer niet superwash.  Als je een knuffel van dat garen in de wasmachine stopt,  dan zal hij vervilten. Toch kun je zo’n knuffel ook wassen.  Maak voor de knuffel een badje van een speciaal wolwasmiddel (zoiets als eucalan of zo) en laat de knuffel daar een dag of een nacht in weken.  Veel van dit soort wasmidelen hoef je niet eens uit te spoelen. Duw het water er zo veel mogelijk uit en laat de knuffel liggend drogen.  Hij is dan weer heerlijk fris.

Alternatieven.  Ik heb al heel wat alternatieven voor wol geprobeerd,  met wisselend succes.  Je kunt natuurlijk uitwijken naar synthetisch garen, ik houd daar niet van en heb er weinig ervaring mee. Het enige dat ik weet is dat ik de meeste synthetische garens niet zo mooi vind.
Katoen is een voor de hand liggend alternatief,  met katoen van een goede kwaliteit kun je hele mooie resultaten bereiken. Wel is het zo dat katoen in het algemeen minder vormvast is,  waardoor je knuffel ook wat vormelozer zal zijn.
Heel enthousiast ben ik over garens die bestaan uit een combinatie van katoen en linnen.  Linnen is een sterke en stevige vezel, knuffels die hiervan zijn gebreid hebben een mooie en natuurlijke uitstraling en zijn veel vormvaster dan knuffels van zuiver katoen. Linnen voelt,  als het nieuw is, en beetje stug aan,  maar wordt in het gebruik steeds zachter en het geeft knuffels een heel eigen “touch”.


 

Hierboven zie je een stel aapjes die zijn gebreid van katoen/linnen.

Kort geleden ontdekte ik de firma misti alpaca uit Peru.  Trollenwol uit Driebergen importeert garen van deze firma. In mijn vorige logje beschreef ik het lace garen dat ik voor miniaturen gebruik. Nu hebben ze ook een hele mooie katoen/zijde combinatie in de mooiste kleurstellingen.  Ik kon het niet laten, ik heb ook dat besteld en nu staat hier een doos garens in de mooiste kleurtjes.  In de webwinkel kun je alle kleurtjes bewonderen.

Gepriegel

Ik heb heel wat afgepriegeld de laatste maanden,  hele kleine knuffeltjes,  gebreid van mooi lace-garen op naaldjes van 1 of 1,2 mm.

Miniatiuurbreien heet dat officieel,  en ik weet al heel lang dat veel meer mensen dat doen,  soms met de meest onvoorstelbare resultaten.  Ik heb ook wel eens eerder hele kleine beestjes gebreid,  maar besloot dan toch dat dat niets voor mij was.

Maar, sinds oktober heb ik ineens de smaak te pakken,  en dat heeft alles te maken met het materiaal dat ik gebruik.
Ik vond een prachtige kwaliteit alpaca lacegaren,  met een kleurverloop dat op deze miniprojectjes goed tot zijn recht komt. 
En ik kwam op het spoor van hiyahiya breinaalden,  en hiyahiya blijkt echt goede miniatuur breinaaldjes te maken,  zowel sokkennaaldjes,  als rondbreinaaldjes tot een dikte van 0,7 mm.

De naaldjes zijn prachtig glad met een mooie gladde punt.  Maar het belangrijkste:  ze zijn gemaakt van staal,  en daardoor worden ze niet bij het minste of geringste krom.
Met deze prachtige materialen vind ik het heel leuk om deze miniatuurtjes te breien.

Vandaag heeft kleine apie een jurkje gekregen,  en zeurt ze me de kop gek,  met zo’n mooi jurkje wil ze gelijk naar ballet.

Alle materialen voor het miniatuurbreien zijn te koop in mijn webwinkel,  onder de knop miniaturen.