Jutta opvullen met een stevige nek.

SONY DSC

Jutta heeft een mooie kop met haar,  erg leuk,  maar dat maakt haar hoofd wel wat zwaar en voor je het weet heb je een pop die haar hoofd niet rechtop kan houden. Hier laat ik zien hoe ik deze pop heb opgevuld met een mooie stevige nek.

SONY DSC

Eerst heb ik de onderarmen en de onderbenen gevuld met granulaat,  ik verwijs naar de instructie voor het opvullen van Jacobus voor het gebruik van granulaat.

SONY DSC

Gebruik wol of polyester om te vullen.  Zelf gebruik ik graag ongesponnen wol,  maar polyester vulling kan ook goed.  Voor de verandering gebruik ik hier polyester. Ik heb gekozen voor vulling die een soort dikke deken vormt en die als een harmonica in de zak zit,  zoals te zien op de foto.

SONY DSC

Neem een flink stuk vulling en maak daar een rol van. Op de foto kun je zien hoe groot en dik de rol ongeveer moet zijn.

SONY DSC

Doe een stuk nylonkous of buisverband om de rol,  laat de uiteinden van de rol vulling uitsteken. Knip eventuele boordjes van het stuk kous af.

SONY DSC

Bind nu met een stevige draad een deel van de rol af,  dit wordt de nek.  Het is erg belangrijk dat hierbij de vulling van de nek op zijn plaats blijft, zodat er een stevige nek onstaat.

SONY DSC

Prop het geheel in de pop,  het kan zijn dat het lastig is om het deel van de vulling dat in het hoofd komt door de nek te krijgen.  Op het achterhoofd zit nog een gat,  daardoor kun je aan de kous die om de vulling zit trekken.  Pas op dat je de vulling niet uit het afgebonden deel voor de nek trekt.

SONY DSC

De pop heeft nu nog niet echt een kin, daar gaan we wat aan doen.

SONY DSC

Prop een extra stuk vulling op de plaats van de kin.  Dat kan via de nek,  of via de opening in het achterhoofd,  in ieder geval moet de vulling voor de kin voor de gevulde kous komen.

SONY DSC

Op dit moment is de vulling vast nog onregelmatig.  Met een stevige breinaald kun je door het breiwerk heen prikken en zo het vulsel nog wat verschuiven.  Zorg voor een mooie gladde vulling van het gezicht,  voeg eventueel nog wat plukjes vulsel toen.  Wees kritisch op wat je doet,  door het vulsel zo mooi mogelijk te verdelen wordt de uitdrukking van de pop leuker.

SONY DSC

Vul de achterkant van het hoofd zonodig nog een beetje bij. Als je tevreden bent over het hoofd,  trek je het draadje aan om de opening in het achterhoofd dicht te maken; hecht de draad stevig af.

SONY DSC

De pop wordt verder opgevuld volgens de instructies in het patroon: de schouders, bovenarmen en bovenbenen zijn gevuld en het lijf is zonodig nog wat bijgevuld.  Stop in de kont eventueel nog een stuk kous gevuld met granulaat. Ook hier kun je een breinaald gebruiken om het vulsel nog wat heen en weer te schuiven,  zodat je een mooie verdeling van het vulsel krijgt.

SONY DSC

Let op dat de billen goed zijn gevuld.  Als de vulling overal goed op zijn plaats zit,  naai je de vulopening dicht.

SONY DSC

Schuif met een breinaald het vulsel een beetje weg uit de heupen,  zodat de benen goed kunnen bewegen ten opzichte van het lijf.

SONY DSC

De billen worden gevormd zoals beschreven in het patroon.  Het is handig om hier een lange,  stevige,  scherpe naald voor te gebruiken.  Deze naalden zijn te koop in de winkel van Zijmaakthet.

SONY DSC

Trek het vulsel nog een beetje in de billen. Naai ogen op de pop en borduur een mond, zoals beschreven in het patroon.

SONY DSC

Jutta is klaar,  en haar hoofd staat stevig rechtop.  Wel een beetje koud zo zonder kleren.

SONY DSC

Gelukkig ligt er al een jurkje klaar voor deze pop. Dit jurkje is gebreid van het patroon: “Kleding voor Jacobus en Saar“. Binnekort verschijnt er een handleiding waarin beschreven staat hoe je dit patroon aanpast zodat Jutta de jurk ook aan kan.

Jutta is naar de kapper geweest.

 

SONY DSC

Kijk, Jutta is naar de kapper geweest. Deze Jutta heeft een vrolijke krullenkop.  In dit logje leg ik uit hoe ik die krullen heb gehaakt.
Jutta vond bij die krullen een jurkje wel goed staan,  ze is in de klerenkast van aap Saar gedoken en vond dit jurkje.  Het jurkje is gebreid van het patroon van de kleding voor Jacobus en Saar,  met een paar aanpassingen,  daar zal ik later deze week een logje over schrijven.

SONY DSC

Als je Jutta wilt maken met deze vrolijke krullenkop, dan brei je eerst Jutta gewoon van het patroon en volgt bij het hoofd de instructies voor gebreide haren.  Als de pop helemaal klaar is,  dan worden de haren erop gehaakt. Je werkt het gemakkelijkst als je de haren er vanuit het midden bij de vulopening van het hoofd ophaakt.
Deze Jutta is 40 cm lang. De haren heb ik gemaakt van garen met de dikte van sokkengaren (400 meter op 100 gram) gehaakt met een haaknaald 3 of 3,5. Je hebt iets minder dan 100 gram nodig.

SONY DSC

Je bereikt het mooiste resultaat als je schedel van het hoofd in de kleur van de haren breit,  net zoals beschreven voor de gebreide haren.  Echter,  met donker op zwart kun je niet zo goed zien hoe de haren gehaakt worden,  daarom heb ik even een voorbeeldje gemaakt van een deel van de schedel met haren in een contrasterende kleur.

SONY DSC

Hier zie je de bovenkant van de schedel,  in de schedel heb je telkens rijtjes van 3 averechte steken gebreid met 1 rechte steek ertussen.  De krulharen worden gehaakt op de rechte steek tussen de rijtjes van 3 averecht steken,  op de foto hierboven aangegeven met een pijl.

SONY DSC

Hecht hier de draad aan en haak 23 lossen. Haak nu in de lossen die je hebt gehaakt telkens 2 stokjes,  haak de eerst 2 stokjes in de 3e losse.  Je haakt nu dus vanaf het uiteinde van de haar in de richting van het hoofd. Omdat je in elke losse 2 stokjes haakt,  gaat de haar vanzelf krullen.

SONY DSC

Als je in alle lossen 2 stokjes hebt gehaakt,  ben je weer bij de schedel. Haak nu in de 3 averechte steken links naast de haar 3 vasten.

SONY DSC

Je bent nu bij de volgende rechte steek tussen 2 rijtjes averechte steken.  Haak in die steek een vaste en haak vervolgens hier voor de volgende haar 23 lossen. Ook hier haak je in elke losse 2 stokjes.  Haak op deze manier overal tussen de rijtjes averechte steken krulharen.

SONY DSC

Ik heb de haren boven het gezicht wat korter gemaakt,  zodat ze niet voor Jutta haar ogen hangen.  Voor de haren in de buitenste 2 rijen boven het gezicht heb ik 12 lossen gehaakt ipv 23.

SONY DSC

 

Tot slot,  ik vind het soms lastig om stokjes in een ketting lossen te haken.  Daarom heb ik voor deze pop de lossen gehaakt met haaknaald 3,5 en de stokjes met haaknaald 3.
Een pakket voor de Jutta uit dit logje is toegevoegd aan de webwinkel.

Zo’n pruik van gehaakte krullen is natuurlijk best zwaar,  en dat geldt ook voor de andere haren die voor Jutta worden gebruikt.  Daarom gaat de nek van Jutta gemakkelijk knikken.  Morgen zal ik een logje schrijven over het opvullen van Jutta op zo’n manier dat ze een stevige naar niet heel dikke nek heeft.

Karel op reis

SONY DSC

Dit konijn staat klaar om op reis te gaan naar Duitsland, ik heb hem gebreid voor meneer Schoppel. Schoppel had al zo’n Karel, hij heeft prominent in het patronenblad van Schoppel gestaan. De fotograaf had de konijntjes meegenomen naar zijn studio, om ze zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Maar ja, toen zijn ze gevonden door de kinderen van de fotograaf en toen had Schoppel er geen meer voor in de winkel. En dan ben ik weer zo goed/gek om een nieuwe te breien. Gelukkig zijn er nog meer knuffels daar in de winkel.

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe geïntegreerde website van Zijmaakthet.  Vanaf vandaag vind je hier de weblog,  de winkel,  en de meest recente Facebook posts van Zijmaakthet.

Natuurlijk worden bestellingen die tot en met vandaag via de vorige webwinkel zijn gedaan,  nog gewoon verwerkt.

Deze nieuwe webwinkel is gemaakt door mijn dochter Anna en haar vriend Luuk,  ik ben heel trots op hen. Echter, hij is gloednieuw,  we hebben de winkel uitgebreid getest,  maar als er iets fout gaat bij een bestelling,  dan kun je me een bericht sturen via de contact pagina,  of je stuur een mailtje.

Natuurlijk wil ik in elk bericht graag een fotootje,  daarom hier een plaatje van één van de nieuwe Jutta pakketten in de webwinkel.

zalm / oranje rood blauw

Zo verander je de jas van Vera in een trui.

VeraTrui5

Ik heb al heel wat keren op een beurs een pakketje voor deze beer verkocht.  Dit beertje heeft een truitje aan;  dat truitje heb ik gebreid van het patroon van de jas en hoed voor Vera.  Met een paar eenvoudige aanpassingen verander je de jas in een truitje.

In dit bericht beschrijf ik hoe je dat doet. In deze beschrijving ga ik ervan uit dat je het patroon van de jas van Vera bij de hand hebt.
Het truitje heeft een split aan de bovenkant.

Het begin van het truitje is gelijk aan aan de jas.
In naald 22 worden beide voorpanden aan elkaar gezet,  zodat het een truitje wordt. De biezen van beide voorpanden vallen over elkaar zodat je een mooi split krijgt.
Brei naald 22 zoals beschreven,  brei op het eind geen 15, maar 12 steken recht,  de 3 steken van de bies worden dus niet gebreid.
Als je tot hier  op rechte naalden hebt gebreid,  zet het werk dan nu op een rondbreinaald of verdeel het over 3 naalden zonder punt, zodat je rond kunt gaan breien.  Zet de 3 steken van de bies op de linker naald.

VeraTrui1

Voor de verwerking van de biezen heb ik even een voorbeeldje in 2 kleuren gemaakt,  zodat je goed kunt zien welke steek waarheen gaat.
Verdeel nu de steken van beide biezen zoals te zien is op de foto hieronder.  De linker bies (met de knoopsgaten) komt voor. Gebruik eventueel een hulpnaald om de verdeling voor elkaar te krijgen.

VeraTrui3

Brei nu 3 keer 2 steken samen,  je breit de steken van beide biezen dus 2 aan 2 samen.

VeraTrui4

 

Er zijn nu 70 steken.  Brei over deze 70 steken in het rond tot het truitje lang genoeg is. In tegenstelling tot de jas,  wordt er niet meer gemeerderd.
Brei het boordje als volgt: 2 toeren averecht,  1 toer recht, 1 toer averecht, 1 toer recht,  1 toer averecht,  kant de steken af.

VeraTrui6

Het truitje heeft een soort matrozenkraag.  Die brei je als volgt.
Neem langs de hals 28 steken op en brei heen in weer in ribbels tot de kraag zo lang is als je hem hebben wilt. Kant de steken af. In dit voorbeeld heb ik om de 2 naalden van kleur gewisseld.

VeraTrui8

Het truitje uit mijn voorbeeld heeft een ingebreide rand.  Voor deze rand heb ik dit patroontje gebruikt:

 

VeraTrui7

Het motief (tussen beide verticale strepen) is 12 steken breed.  Je hebt dus een veelvoud van 12 steken nodig.  Meerder aan beide kanten van het truitje een steek,  je hebt dan 72 steken,  het motief past in het rond 6 keer in het truitje.