Een dichte opzet.

Bij sommige van mijn patronen is het mooi om een dichte opzet te gebruiken. Je gebruikt een techniek om rondbreiwerk zo op te zetten, dat je achteraf de beginnaad niet hoeft dict te naaien. Dat is mooi voor knuffels, maar je kunt deze techniek ook goed gebruiken voor sokken die je breit vanaf de teen. Als je deze opzet gebruikt, is de teen gelijk dicht.

Op de foto hieronder zie je de kop van een aap.  De kop is dicht opgezet,  zodat je hier geen naad ziet.

SONY DSC

Afgelopen weekend hebben Anna en ik foto’s gemaakt voor een uitleg over de dichte opzet.

Je kunt een dichte opzet gebruiken als je op een rondbreinaald breit met de magic loop techniek.  Uitleg over deze techniek vind je hier.

SONY DSC

Leg de 2 punten van de rondbreinaald naast elkaar. In dit voorbeeld zijn 2 verschillende naaldpunten gebruikt,  zodat je de beide punten kunt onderscheiden. Leg de werkdraad om de naaldpunt die vooraan zit,  het uiteinde van de draad zit tussen de beide naalpunten in.

SONY DSC

Doe nu de duim en wijsvinger van de linkerhand tussen de draden,  zoals te zien is op bovenstaande foto. De uiteinden van de draad houd je vast met de andere vingers.

dichteopzet2a

De eerste steek wordt gemaakt met de draad die om de duim zit. Beweeg de duim onder beide naaldpunten door naar achteren,  en daarna tussen de punten door naar beneden,  zoals aangegeven met de pijl op bovenstaande foto.

SONY DSC

Op bovenstaande foto is de draad onder de naalden door naar achteren gebracht.

dichteopzet3a

Let goed op,  je gebruikt het stukje draad tussen de duim en de naaldpunt,  en NIET de lus die om de duim zit; dat zie je op bovenstaande foto.

SONY DSC

De eerste steek is gemaakt.

SONY DSC

De volgende steek wordt gemaakt met de draad die om de wijsvinger zit.

dichteopzet5a

Breng deze draad met de wijsvinger onder beide naaldpunten door naar voren en dan tussen beide naaldpunten door naar beneden.

SONY DSC

Kijk, daar gaat hij …

SONY DSC

En de volgende steek is af.

dichteopzet7a

Nu is de draad om de duim weer aan de beurt. Deze draad gaat onder beide naaldpunten door naar achteren en dan tussen de naaldpunten door naar beneden  (let op, neem de draad,  en niet de lus om de duim … )

SONY DSC

onder de naaldpunten door naar achteren …..

SONY DSC

en tussen de punten door naar beneden,  alweer een steek. De volgende maak je met de  wijsvinger,  dan weer de duim en zo verder, tot je genoeg steken hebt.

SONY DSC

Zo ziet het eruit.

SONY DSC

en als je alles goed hebt gedaan, ziet de onderkant er zo uit,  tussen beide naaldpunten zie je een soort averechte steken.

dichteopzet93a

In dit voor beeld is de laatste steek gemaakt om de houten naaldpunt.  Trek deze naaldpunt uit de steken,  zodat de steken op de kabel komen te staan.

SONY DSC

Nu kun je met de vrije naaldpunt de steken op de andere punt breien.

SONY DSC

Brei verder volgens het patroon met de magic loop techniek.

 

Een nieuwe trui

zauberwolle grijs,  lifestyle katjes

Deze beer is erg blij met haar nieuwe trui.  Vroeger had ze een roze jas en hoed,  maar de wol daarvan is niet meer verkrijgbaar,  en om nu met kleren te lopen die uit de mode zijn ….

Nu heeft een lekkere warme trui,  ze wil er nog wel een paar,  er zijn zoooo veel mooie kleurtjes,  en zeg nou zelf,  alles past toch bij haar zachte grijze vachtje.

zauberwolle grijs, lifestyle katjes

Voor de mooie knoop is ze in de knopendoos van oma gedoken.