Jutta, maar dan heel klein

SONY DSC

Kijk, dit is Jutta, maar dan heel klein, Jutje dus. Jutje is gebreid van sokkenwol op naald 2 en haar broek is gebreid van de nieuwe Schoppel edition 6,  gebreid op naald 1,5 of 1,75.  Van het garen van haar broek was voldoende over om nog een knuffeltje voor Jutje te maken, muis Suusje. Jutje en Suusje hebben magneetjes in de handen,  en zo kan Jutje Suusje overal met zich meeslepen.  Jutje is ongeveer 25 cm lang.

SONY DSC
Over de haren van zo’n klein popje heb ik wel even nagedacht. Jutta heeft haren die gebreid zijn als Icordjes,  of gehaakt.  Dat kan natuurlijk prima voor een klein popje, en mocht je dat willen doen:  er is genoeg garen over van de broek.
Ik had even geen zin in dat gepriegel voor de haren, en daarom heb ik dit popje voorzien van haren van dikke katoen.

SONY DSC

Ik heb de bovenkant van het hoofd gebreid zoals aangegeven in het patroon van Jutta voor  een pop met gebreide haren. De haren komen vrij dicht op elkaar,  je kunt de bovenkant van het hoofd dus breien met het garen dat je gebruikt voor het gezicht,  als je toevallig een restje sokkengaren hebt in de kleur van de haren,  dan kun je dat ook gebruiken.
(Anna kan het niet laten,  als ze hier is, komen er vlechtjes in de haren van de poppen.)

Knip voor de haren draden van ongeveer 30 cm lang (dat worden 2 haren) en bevestig ze met een smyrna knoop op het hoofd. (zie fotoos onderaan dit bericht).  Volg daarbij de cirkels die worden gevormd door de averechte steken op het hoofd.  Beoordeel zelf hoeveel haren je op het hoofd maakt.

SONY DSC
Al met al maak je op deze manier een Jutje,  zonder dat je de zeer bewerkelijke haren hoeft te breien.

Zo maak je een smyrnaknoop:

SONY DSC

Vouw de draad dubbel.

SONY DSC

Steek een haaknaald onder 2 draden van het breiwerk door.

SONY DSC

Trek met de haaknaald de lus door het breiwerk.

SONY DSC

Haal nu de 2 losse uiteinden door lus.

SONY DSC

Nellie en Floor gaan voor chique

Kijk deze dames nu toch eens aan, helemaal op zijn paasbest. Ze hebben hun mooiste jurkjes uit de kast gehaald,  en ze hebben ook nog mooie schoentjes aan hun hoefjes.

SONY DSC

Deze knuffeltjes zijn gebreid van dikke katoen van het merk Debbie Bliss.  Deze katoen hebben we nieuw in het assortiment. Het is een mooie kwaliteit, dicht getwijnde katoen, waar je niet zo snel met je breinaald door de draad steekt.

uni multi

Er zijn effen en multicolor garens. Je kunt er de mooiste combinaties mee maken.

SONY DSC

Voor Nellie heb ik gekozen voor perzik,  met heide voor je jurkje.

SONY DSC

De kleuren van Floor zijn fuchsia en heide.

Ik vond het leuk om een beetje te spelen met de kleurtjes. De schoentjes zijn gemaakt door de laatste 4 toeren van het been in een andere kleur te breien, het bandje is gehaakt in lossen.

SONY DSC

Floor wilde graag een onderbroekje aan,  voor als haar jurkje omhoog waait.

SONY DSC

Nellie koos voor handschoentjes.

Al met al is het een lief stel geworden, ze kunnen zo naar een feestje.

SONY DSC

 

Schoppel wunderkleckse

SONY DSC

Twee teckeltjes met een heel mooie “vacht” (vind ik). Ze zijn uit dezelfde bol wol gebreid, maar worden toch verschillend,  broer en zus, laten we zeggen. Ze zijn gebreid van Schoppel wunderkleckse.  Wunderkleckse is een sokkengaren van de firma Schoppel, het is misschien wel mijn favoriete sokkengaren.SONY DSCHier zie je mijn eigen sokken van het wunderkleckse garen (van de blauwe moet ik de 2e nog maken).
De vertaling van het Duitse woord wunderkleckse  is zoiets als magische klodders,  en dat slaat op de manier waarop het garen geverfd wordt. Dit garen wordt eerst ongeverfd gebreid tot grote lappen. Op die lappen worden klodders geverfd,  en daarna worden de lappen weer uitgehaald en tot bolletjes gewonden. Het resultaat is een onvoorspelbaar vlekken patroon in je breiwerk, en dat is leuk voor sokken,  maar ook voor de “vacht” van een knuffel.  SONY DSC

Ik heb gisteren en vandaag wat sokken gebreid op mijn sokkenbreimachine, zodat ik het effect van deze verfmethode hier kon laten zien.  Wat extra sokken kunnen in deze tijd geen kwaad.

SONY DSC
In januari van dit jaar heeft er een artikel over mij en de sokkenbreimachine in de Landleven gestaan.  Op de site van landleven vind je een leuk filmpje  over mijn sokkenbreimachine.
Ik ben van plan om binnenkort nog een paar meer kleurtjes wunderkleckse in te kopen. Hier vind je het overzicht van de kleuren die beschikbaar zijn bij Schoppel. Wat vinden jullie? Welke kleur zal ik kopen?  Laat een berichtje achter bij dit bericht, of op Facebook of via het contact formulier van deze site,  de kleur die de meeste stemmen krijgt koop ik dan in ieder geval. (Let op,  het gaat alleen om wunderkleckse,  niet om XL-kleckse)
SONY DSC

Maar goed,  uiteindelijk ging het natuurlijk om deze 2 lieve Victoria’s.SONY DSC

Klein beertje van Schoppel Zauberball 100

SONY DSC

Een klein beertje gebreid van Schoppel zauberball 100.  Deze Vera wordt gebreid  op naalden 2,0 of 1,75 en is ruim 16 cm lang.

10813581c75cc02d99 10989581c75480c8a2

Hier zie je 2 bollen zauberball 100.  Het zijn bollen 100% wol, 100 gram, 400 meter, met meerdere kleuren. Echter, er zitten lange stukken van 1 kleur op de bol. Dat maakt dat je met de kleuren kunt spelen.

SONY DSC

Bij dit beertje heb ik de delen van de bol in de kleur aqua gebruikt voor het jasje, de capuchon werd bordeaux, en voor het beertje gebruikte ik bruin en bordeaux.  Zo heb je maar 1 bol nodig om een leuk gevarieerd knuffeltj te maken.

We hebben dit type garen wel eerder gebruikt.kleur herfst

Voor dit kleine eigenwijze aapje bij voorbeeld,  de kleuren van het aapje en de jurk vind je op dezelfde bol.

Joriszb100

En deze kleine Joris is ook van 1 bol gebreid.

????????

En dit is familie beer van de kleurstelling “Roze Droom”

Mijn nieuwe beertje vindt dit wel erg veel aandacht voor de anderen,  dus besluit ik met nog een fotootje van haar.

SONY DSC

SONY DSC