Magic loop breien

Al mijn ontwerpen worden in het rond gebreid en dat kan op 2 manier: op 4 of 5 naalden,  de techniek die de ouderen onder ons (en ik dus ook) vroeger op school hebben geleerd of op een rondbreinaald.  Voor mijn knuffels staan er vaak weinig steken op een naald,  en hoe doe je dat nu,  het past met geen mogelijkheid op een rondbreinaald.  Dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld,  en daarom hier maar eens een logje over magic loop breien.

De truc die je gebruikt heet dus magic loop. Ik heb wel eens een handleiding geschreven,  die vind je hier. Er is ook een filmpje, dat vind je hier.
Om het magic loop breien soepel te laten verlopen moet je een goede rondbreinaald gebruik.  Een goede rondbreinaald heeft een rechte naaldjes (zonder knik aan het eind)  een soepele kabel en een gladde overgang van de kabel naar de naaldjes.  Naalden van het in Nederland meest algemene merk,  Prymm,  voldoen aan geen van deze eisen,  ga alsjeblieft niet proberen om magic loop te breien op een Prymm rondbreinaald,  het wordt zeker één grote frustratie.
Er zijn vele goede merken in de handel,  ik noem Addi, Knitpro en natuurlijk Hiyahiya,  het merk waarvan de miniatuur naaldjes in mijn webshop te koop zijn.

 

 

Aan het eind van de naald doe je telkens het volgende:  je trekt de naald uit de steken die net zijn gebreid,  en je duwt de andere naald in de steken die nu aan de beurt zijn om gebreid te worden.  Iedereen die ervaring heeft met het magic loop breien kent het:  de steken zitten strak op de naald en ondanks je breinaald van geweldige kwaliteit is het lastig om de naald in de steken te duwen.
Zorg er in ieder geval voor dat je eerst de naald door trekt en pas daarna de andere er in duwt,  dat scheelt echt.  Er is echter nog een oplossing.
Een rondbreinaald heeft 2 punten,  maar omdat je in het rond breit,  brei je de hele tijd met de ene punt (de punt met de rode stip in mijn foto’s) de andere punt wordt telkens in de steken geduwd,  daar brei je de steken vanaf.  De naald waarmee je breit bepaalt hoe groot de steken worden.
Als je nu breit met een rondbreinaald met verwisselbare punten,  dan kun je aan de linkerkant (blauwe stip) een dunnere punt gebruiken dan aan de rechterkant,  die dunnere punt schuift een stuk gemakkelijker in de steken dan een dikkere. Deze optie kun je natuurlijk niet gebruiken als je met een vaste rondbreinaald werkt. Een verwisselbare rondbreiset is een super investering als je veel breit.
Op de foto’s in dit verhaaltje zie je een verwisselbare naald van het merk knitpro.
Tegenwoordig ben ik helemaal in de hiyahiya,  ik ben erg blij met de set verwisselbare naalden die hiyahiya in de handel heeft. Je vindt deze set in mijn webwinkel onder accessoires.