Jutta, maar dan heel klein

SONY DSC

Kijk, dit is Jutta, maar dan heel klein, Jutje dus. Jutje is gebreid van sokkenwol op naald 2 en haar broek is gebreid van de nieuwe Schoppel edition 6,  gebreid op naald 1,5 of 1,75.  Van het garen van haar broek was voldoende over om nog een knuffeltje voor Jutje te maken, muis Suusje. Jutje en Suusje hebben magneetjes in de handen,  en zo kan Jutje Suusje overal met zich meeslepen.  Jutje is ongeveer 25 cm lang.

SONY DSC
Over de haren van zo’n klein popje heb ik wel even nagedacht. Jutta heeft haren die gebreid zijn als Icordjes,  of gehaakt.  Dat kan natuurlijk prima voor een klein popje, en mocht je dat willen doen:  er is genoeg garen over van de broek.
Ik had even geen zin in dat gepriegel voor de haren, en daarom heb ik dit popje voorzien van haren van dikke katoen.

SONY DSC

Ik heb de bovenkant van het hoofd gebreid zoals aangegeven in het patroon van Jutta voor  een pop met gebreide haren. De haren komen vrij dicht op elkaar,  je kunt de bovenkant van het hoofd dus breien met het garen dat je gebruikt voor het gezicht,  als je toevallig een restje sokkengaren hebt in de kleur van de haren,  dan kun je dat ook gebruiken.
(Anna kan het niet laten,  als ze hier is, komen er vlechtjes in de haren van de poppen.)

Knip voor de haren draden van ongeveer 30 cm lang (dat worden 2 haren) en bevestig ze met een smyrna knoop op het hoofd. (zie fotoos onderaan dit bericht).  Volg daarbij de cirkels die worden gevormd door de averechte steken op het hoofd.  Beoordeel zelf hoeveel haren je op het hoofd maakt.

SONY DSC
Al met al maak je op deze manier een Jutje,  zonder dat je de zeer bewerkelijke haren hoeft te breien.

Zo maak je een smyrnaknoop:

SONY DSC

Vouw de draad dubbel.

SONY DSC

Steek een haaknaald onder 2 draden van het breiwerk door.

SONY DSC

Trek met de haaknaald de lus door het breiwerk.

SONY DSC

Haal nu de 2 losse uiteinden door lus.

SONY DSC