Kleuren uit de natuur

SONY DSC

Afgelopen zomer heb ik garens geverfd met kleuren uit de natuur: ik heb planten gebruikt om garen te verven.
Tot ruim 100 jaar geleden was dit de gewone manier om aan kleur te komen, echter na de introductie van chemische kleurstoffen zijn de technieken van weleer bijna volledig vergeten. Ik vind het leuk om op basis van deze oude technieken mooie kleuren te maken.
Het resultaat zie je hier boven, een veelheid van kleurtje, allemaal net iets verschillend, zodat je heel mooie kleurcombinaties kunt maken.

SONY DSC

In het voorjaar was ik van plan om een paar strengen te verven, voldoende voor een trui voor mezelf. Maar, ik vond het zo leuk, en er ontstonden zo mooie kleuren, dat ik gaandeweg het seizoen het plan heb opgevat om garen te verven met het doel dit te verkopen. En nu gaan deze garens in de verkoop, de verkoop begint tijdens de handwerkbeurs in Zwolle, 9-12 februari, IJsselhallen.
We hebben een mooie kwaliteit garen gebruikt, het is een verfgaren van de firma Schoppel. De samenstelling van dit garen is 75% fijne superwash wol en 25% zijde, waarmee het garen een mooie glans krijgt.  Het garen heeft een looplengte van 420 meter op 100 gram, en wij verkopen het in bolletjes van ongeveer 25 gram, ruim 100 meter.

dsc04538

We hebben doosjes laten maken en bedrukken, waarin de kleurcombinaties extra mooi tot hun recht komen. (Deze doosjes zijn ook te gebruiken als cadeaudoosje voor andere garens in ons assortiment.)
Een doosje met 4 bolletjes naar keuze zal € 19,40 kosten,  een doosje met 5 bolletjes kost   € 23,40, en losse bolletjes kosten € 5,20 per stuk.

SONY DSC

Voor het verven heb ik vooral planten gebruikt die ik heb gekweekt in mijn tuin, of gevonden in de natuur van Groningen. Dit materiaal heb ik zeer beperkt aangevuld met gedroogd plantmateriaal.  Ik heb de volgende planten gebruikt:

Fluitenkruid  (gelig en mosgroen)
Brandnetel (beige/geel)
Meidoornbloempjes (licht maïsgeel)
Verfkamille (zwavelgeel)
Meisjesogen (oranje en oranjegeel)
Boerenwormkruid (maïsgeel)
Guldenroede (zwavelgeel)
Wouw (citroengeel)
Meekrap (oranje en rood/oranje)
Donkerrode stokroos (roze)
Japanse duizendknoop (blauw)
Varens (diverse tinten bruin)
Walnootbolsters (bruin)
Baptisia australis (grijs)

Veel kleuren zijn ontstaan door de kleurstoffen uit bovenstaande de planten te mengen.

Ik heb de volgende hulpstoffen gebruikt:
Soda
Azijn
Aluin
Fructose

Alle garens zijn na het verven uitgebreid gespoeld en daarna gewassen in de wasmachine met een wolwasmiddel. Je spoelt de kleur er dus niet zomaar uit…..

Tot slot:  ik heb ruim 200 bolletjes in vele verschillende kleuren,  maar, op is hier echt op, en,  Wie het eerst komt …..

2 thoughts to “Kleuren uit de natuur”

 1. Wat ziet dit er prachtig uit! Ga het 9 feb in zwolle in het echt bewonderen en het nieuwe patroon er mee breien!!

 2. Woow !!
  Wat een mooie kleuren!!
  Helaas lukt het me niet naar Zwol!le te komen !
  Vanuit Bleiswijk is het nogal ver, en …..ik ben ook nog jarig in dat weekend.
  Maar ik wil wel een doosje bij je bestellen!!!
  Kijken of dat lukt!

Reacties zijn gesloten.