Vulsel voor knuffels

We hebben iets nieuws in de webwinkel: katoenpluksel als vulling en kersenpitten om knuffels mee te verzwaren.

Nu is dat natuurlijk een beetje dubbelop. Met katoenpluksel doe je hetzelfde als met synthetisch vulsel, en met kersenpitten doe je hetzelfde als met granulaat. Toch ben ik ertoe overgegaan om deze soorten vulsel toe te voegen aan de webwinkel. De reden is simpel: in het dagelijks leven probeer ik het gebruik van plastic en kunststof te reduceren, en aan de andere kant verkoop ik zakkenvol plastic en synthetisch vulsel om knuffels te vullen. Zelf gebruik ik liever natuurlijke producten, vandaar deze toevoeging aan de winkel.

Natuurlijk heb ik dit nieuwe vulsel uitgeprobeerd. Kersenpitten zijn een prima alternatief voor granulaat, voor de wat grotere knuffels. Voor de mini’s zijn te groot in verhouding tot de dikte van de armen en benen. Dat ze zo groot zijn heeft ook een voordeel: kersenpitten zullen niet zo gemakkelijk door het breisel heengaan, en daarom heb je niet echt buisverband nodig om te voorkomen dat ze door het breisel naar buiten komen. Echter, voor hele kleine kindje neem ik het zekere voor het onzekere, en stop ik de pitten toch buisverband, waarschijnlijk ten overvloede.

Het katoenvulsel is ook heel geschikt om knuffels mee te vullen. Er zijn wel wat verschillen. Het synthetische vulsel dat wij leveren bestaat uit een soort samenhangende “lappen”, en die eigenschap kun je gebruiken om een stevige nek te maken. In het (nieuwe) patroon van Jacobus staat uitgelegd hoe je dat doet. Het katoenvulsel bestaat uit kleine plukjes die je niet kunt laten doorlopen van de kop in de hals.
Die kleine plukjes kun je wel gebruiken om heel precies te vullen. Op die manier is het gemakkelijker om om alle hoekjes en gaatjes goed te vullen, en dan kun je heel expressieve gezichtjes maken. Verder is het katoenen vulsel wat zwaarder dan synthetisch vulsel, en daardoor voelt de knuffel wat natuurlijker aan.
We leveren het katoenen vulsel in licht (grijzig) en donker. Donker vulsel kun je goed gebruiken voor knuffels die zijn gebreid van donker garen: het schijnt er niet zo gemakkelijk doorheen.

Ik heb inmiddels heel wat knuffels gevuld met katoen en kersenpitten. Ik moest een beetje wennen aan de losse structuur van het katoen, maar inmiddels gebruik ik het katoen liever dan het synthetische vulsel. Kersenpitten zijn gewoon prima en in een wat grotere knuffel voelt het prettig aan.
Tot slot vraag je je misschien af: Waarom geen wol als vulsel. In het verleden heb ik veel knuffels gevuld me wol; dat gaat heel goed. Er zijn hier in huis echter zo veel knuffels dat mijn huis daarmee wel echt een paradijs voor motten zou worden. Verder zijn wolgevulde knuffels lastig om te wassen.

Similar Posts