Zo verander je de jas van Vera in een trui.

VeraTrui5

Ik heb al heel wat keren op een beurs een pakketje voor deze beer verkocht.  Dit beertje heeft een truitje aan;  dat truitje heb ik gebreid van het patroon van de jas en hoed voor Vera.  Met een paar eenvoudige aanpassingen verander je de jas in een truitje.

In dit bericht beschrijf ik hoe je dat doet. In deze beschrijving ga ik ervan uit dat je het patroon van de jas van Vera bij de hand hebt.
Het truitje heeft een split aan de bovenkant.

Het begin van het truitje is gelijk aan aan de jas.
In naald 22 worden beide voorpanden aan elkaar gezet,  zodat het een truitje wordt. De biezen van beide voorpanden vallen over elkaar zodat je een mooi split krijgt.
Brei naald 22 zoals beschreven,  brei op het eind geen 15, maar 12 steken recht,  de 3 steken van de bies worden dus niet gebreid.
Als je tot hier  op rechte naalden hebt gebreid,  zet het werk dan nu op een rondbreinaald of verdeel het over 3 naalden zonder punt, zodat je rond kunt gaan breien.  Zet de 3 steken van de bies op de linker naald.

VeraTrui1

Voor de verwerking van de biezen heb ik even een voorbeeldje in 2 kleuren gemaakt,  zodat je goed kunt zien welke steek waarheen gaat.
Verdeel nu de steken van beide biezen zoals te zien is op de foto hieronder.  De linker bies (met de knoopsgaten) komt voor. Gebruik eventueel een hulpnaald om de verdeling voor elkaar te krijgen.

VeraTrui3

Brei nu 3 keer 2 steken samen,  je breit de steken van beide biezen dus 2 aan 2 samen.

VeraTrui4

 

Er zijn nu 70 steken.  Brei over deze 70 steken in het rond tot het truitje lang genoeg is. In tegenstelling tot de jas,  wordt er niet meer gemeerderd.
Brei het boordje als volgt: 2 toeren averecht,  1 toer recht, 1 toer averecht, 1 toer recht,  1 toer averecht,  kant de steken af.

VeraTrui6

Het truitje heeft een soort matrozenkraag.  Die brei je als volgt.
Neem langs de hals 28 steken op en brei heen in weer in ribbels tot de kraag zo lang is als je hem hebben wilt. Kant de steken af. In dit voorbeeld heb ik om de 2 naalden van kleur gewisseld.

VeraTrui8

Het truitje uit mijn voorbeeld heeft een ingebreide rand.  Voor deze rand heb ik dit patroontje gebruikt:

 

VeraTrui7

Het motief (tussen beide verticale strepen) is 12 steken breed.  Je hebt dus een veelvoud van 12 steken nodig.  Meerder aan beide kanten van het truitje een steek,  je hebt dan 72 steken,  het motief past in het rond 6 keer in het truitje.