• In de hoofdrol: Schoppel Alb Lino

    Schoppel Alb Lino is een prachtig garen dat bestaat uit 85% merino-wol en 15% linnen. Het wordt geleverd op bollen van 100 gram en 400 meter. Het garen voelt zeer prettig aan. het is een luchtig garen; daarom brei je verrassend veel uit 1 bol.

    De firma Schoppel zorgt niet alleen voor mooie garens, maar ook voor de schapen die de wol moeten leveren. Zo heeft het bedrijf een kudde merinoschapen in Duitsland, die goed worden verzorgd. Zij leveren de wol voor de Alblino.

    We hebben verschillende knuffels gebreid van Alb Lino, zoals de gezellig thee drinkende Gijsjes van de foto hierboven. Het kleine konijntje Karel dat uit de koektrommel snoept, is gebreid van zauberball katoen.

    De stokstaartjes hierboven staan op de uitkijk. Ze zijn gebreid van Alb-Lino, ze zijn met z’n drieën gebreid van 2 bollen Schoppel Alp-Lino.

    Ook de andere knuffels kunnen goed worden gebreid van dit garen, maar daar hebben wijn nog geen voorbeelden van. We kijken uit naar voorbeelden van van andere knuffels van dit garen.

  • Garen van katoen en zeewier

    Velen kennen de firma Hoooked van lintgarens en super dikke garens. Tegenwoordig echter maken ze ook dunnere garens, en dat doen ze heel goed: de firma is gericht op hergebruik en het gebruik van organisch geproduceerde grondstoffen.

    Dit garen is gemaakt van een combinatie van hergebruikt katoen, biologische katoen, en zeewier. Voor de hergebruikte katoen worden afgedankte katoenen kledingstukken uit elkaar gerafeld tot lossen vezels, en deze vezels worden met de andere vezels samen gesponnen tot garen.

    Ook uit het zeewier worden vezels gewonnen. Meer over dit proces vind je bij voorbeeld hier.

    Voor ons is dit garen bij uitstek geschikt om er eenvoudige, maar mooie knuffels van te breien.
    Een pakket voor de aap hierboven vind je hier.

    Een pakket voor deze beer vind je hier.

  • Vulsel voor knuffels

    We hebben iets nieuws in de webwinkel: katoenpluksel als vulling en kersenpitten om knuffels mee te verzwaren.

    Nu is dat natuurlijk een beetje dubbelop. Met katoenpluksel doe je hetzelfde als met synthetisch vulsel, en met kersenpitten doe je hetzelfde als met granulaat. Toch ben ik ertoe overgegaan om deze soorten vulsel toe te voegen aan de webwinkel. De reden is simpel: in het dagelijks leven probeer ik het gebruik van plastic en kunststof te reduceren, en aan de andere kant verkoop ik zakkenvol plastic en synthetisch vulsel om knuffels te vullen. Zelf gebruik ik liever natuurlijke producten, vandaar deze toevoeging aan de winkel.

    Natuurlijk heb ik dit nieuwe vulsel uitgeprobeerd. Kersenpitten zijn een prima alternatief voor granulaat, voor de wat grotere knuffels. Voor de mini’s zijn te groot in verhouding tot de dikte van de armen en benen. Dat ze zo groot zijn heeft ook een voordeel: kersenpitten zullen niet zo gemakkelijk door het breisel heengaan, en daarom heb je niet echt buisverband nodig om te voorkomen dat ze door het breisel naar buiten komen. Echter, voor hele kleine kindje neem ik het zekere voor het onzekere, en stop ik de pitten toch buisverband, waarschijnlijk ten overvloede.

    Het katoenvulsel is ook heel geschikt om knuffels mee te vullen. Er zijn wel wat verschillen. Het synthetische vulsel dat wij leveren bestaat uit een soort samenhangende “lappen”, en die eigenschap kun je gebruiken om een stevige nek te maken. In het (nieuwe) patroon van Jacobus staat uitgelegd hoe je dat doet. Het katoenvulsel bestaat uit kleine plukjes die je niet kunt laten doorlopen van de kop in de hals.
    Die kleine plukjes kun je wel gebruiken om heel precies te vullen. Op die manier is het gemakkelijker om om alle hoekjes en gaatjes goed te vullen, en dan kun je heel expressieve gezichtjes maken. Verder is het katoenen vulsel wat zwaarder dan synthetisch vulsel, en daardoor voelt de knuffel wat natuurlijker aan.
    We leveren het katoenen vulsel in licht (grijzig) en donker. Donker vulsel kun je goed gebruiken voor knuffels die zijn gebreid van donker garen: het schijnt er niet zo gemakkelijk doorheen.

    Ik heb inmiddels heel wat knuffels gevuld met katoen en kersenpitten. Ik moest een beetje wennen aan de losse structuur van het katoen, maar inmiddels gebruik ik het katoen liever dan het synthetische vulsel. Kersenpitten zijn gewoon prima en in een wat grotere knuffel voelt het prettig aan.
    Tot slot vraag je je misschien af: Waarom geen wol als vulsel. In het verleden heb ik veel knuffels gevuld me wol; dat gaat heel goed. Er zijn hier in huis echter zo veel knuffels dat mijn huis daarmee wel echt een paradijs voor motten zou worden. Verder zijn wolgevulde knuffels lastig om te wassen.

  • Zauberball katoen crazy 4

    Altijd, als de firma Schoppel uit Duitsland met een nieuw garen komt, maakt mijn hart een sprongetje. Het is altijd mooi, en vaak is het geschikt voor de webwinkel van Zijmaakthet.

    Deze keer is het een mooie dunne katoenen versie van de Zauberball, een prachtig garen met hele mooie kleurtjes, en dan ook nog biologisch en verantwoord geproduceerd in Europa. Ik kon niet wachten om het in huis te hebben en ermee te breien.

    Dit aapje, met de jurk van Rikki, staat vanaf vandaag in de webwinkel. 1 bol is voldoende voor alle kleurtjes van het aapje en de jurk. Ze heeft hier de jurk van Rikki aan, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een jurk of een broekje van het patroon “kleding voor Jacobus en Saar“.

    Het garen is natuurlijk heel geschikt voor een knuffel, maar je kunt er ook heel mooie kleding van breien, zoals deze trui voor mijn kleindochter van 3 jaar. Gelukkig kan ze er nog een hele tijd in groeien.

    Deze muis Suusje is gebreid van de kleurstelling “zomersprookje”. Ik ben bezig met de bijbehorende Karel. Als die af is, komen zij ook in de webwinkel.

  • Spelen met kleurtjes

    Regelmatig sta ik bij mijn garen voorraad bolletjes bij elkaar te houden om leuke kleuren te combineren. Deze zomer heb ik van sommige van de mooiste combinaties een voorbeeld gebreid.

    Dit aapje is één daarvan. De het veelkleurige bolletje bevat een kleurtje rood/bruin dat erg mooi combineert met de effen kleur voor het aapje. De kleur “huid mélange” voor het gezicht maakt de combinatie compleet.

    Het aapje heeft leentjebuur gespeeld bij Rikki de Rat. Het patroon van haar jurkje staat in het patroonboekje van Rikki.

    Het aapje was al een tijdje klaar, en ze vond het maar niks dat ze nog niet in de webwinkel stond. Dat is nu wel zo. Je vindt haar hier.